KOMUNIKAT METROPOLITY KATOWICKIEGO W ZWIĄZKU Z PIERWSZĄ ROCZNICĄ BEATYFIKACJI KS. JANA MACHY Drodzy Diecezjanie! Już za tydzień, w niedzielę 20 listopada, w uroczystość Jezusa Chrystusa, Króla Wszechświata, będziemy wspominali pierwszą rocznicę beatyfikacji ks. Jana Machy. Bożej Opatrzności wyrazimy wspólnie wdzięczność za dar tego niezwykłego śląskiego kapłana, związanego przed wybuchem II wojny światowej z harcerstwem i klubami sportowymi, a w czasie okupacji bez reszty oddanego pomocy biednym i potrzebującym. Drugim motywem naszej wdzięczności jest setna rocznica ustanowienia na Górnym Śląsku administratury apostolskiej (7 listopada 1922 r.), która dała początek utworzonej w 1925 roku diecezji katowickiej, a w 1992 roku archidiecezji i metropolii górnośląskiej. W związku z tym rocznicami serdecznie zapraszam wszystkich diecezjan, a szczególnie przedstawicieli nowo wybranych rad duszpasterskich z każdej parafii, do udziału w uroczystej Mszy św., którą w najbliższą niedzielę odprawię o godz. 12.00 w katowickiej katedrze. Zaproszenie to kieruję też do osób należących do Akcji Katolickiej i parafialnych zespołów charytatywnych, a także do pracowników Caritas Archidiecezji Katowickiej i wszystkich pomagających naszym siostrom i braciom z Ukrainy. Zapraszam też młodych z Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży. Niech w uroczystość Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata we wszystkich kościołach naszej archidiecezji wybrzmi dziękczynne Te Deum za nasz lokalny Kościół i za owoce świętości, której imponującym przykładem jest bł. Jan Franciszek Macha. Powierzając nas samych i rodzinę Kościoła naszej archidiecezji i metropolii wstawiennictwu błogosławionego ks. Jana, człowieka odważnego i niezłomnego, męczennika miłości miłosiernej, z serca Wam błogosławię: W imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. † Wiktor Skworc Arcybiskup Metropolita Katowicki Katowice, 10 listopada 2022 r. VA I - 73/22 Zarządzenie: Komunikat należy odczytać wiernym w niedzielę 13 listopada br. w ramach ogłoszeń duszpasterskich. † Marek Szkudło Wikariusz Generalny